100+ beoordelingen
4.6/5
Lithium-ion of loodzuur: Welke elektrische accu kies je?
Lithium-ion of loodzuur: Welke elektrische accu kies je?

Lithium-ion of loodzuur: Welke elektrische accu kies je?

19 augustus 2020
0 Reacties

Bij Metech zijn vrijwel alle veeg- en schrobmachines beschikbaar voor gebruik met loodzuur accu’s of lithium-ion accu’s. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn en kom je erachter welk type accu het beste bij uw situatie past.

De loodaccu dateert van 1859 en is al jaren een vaste waarde voor elektrisch aangedreven intern transport. Dankzij het relatief eenvoudige chemische proces in de cellen ontstaat er elektrische energie wat wordt gebruikt voor het rijden en alle hydraulische functies. Een loodzuur accu heeft doorgaans een groter formaat dan een lithium-ion accu en is altijd gebonden aan vaste afmetingen die daardoor vaak het ontwerp van een machine bepalen.

Een loodzuur accu heeft een levensduur van ongeveer 5 jaar of 1.250 laadcycli, mits de accu goed wordt behandeld. Dat wil zeggen:

  • niet te vroeg wordt geladen;
  • niet te diep wordt ontladen;
  • niet wordt gebruikt met te weinig accuzuur in de cellen;
  • regelmatig schoon wordt gemaakt en gecontroleerd.

Onjuist gebruik of onvoldoende zorg van de loodzuur accu kan de levensduur halveren. Lees in dit artikel hoe je een veegmachine onderhoudt. Daarnaast heeft een loodzuur meerdere additionele kosten die een lithium-ion accu niet heeft. Ook al is de accu zelf voordeliger, voor een loodzuuraccu heb je een acculaadstation nodig. Zo’n laadstation vraagt ruimte en je moet er altijd met je veeg- of schrobmachine naar toe om hem daar op te laden.

Geen onderhoud, geen omkijken

Een lithium-ion accu kent een ander chemisch proces en heeft een gesloten structuur. Daardoor is een lithium-ion accu onderhoudsvrij. De complexere structuur van een lithium-ion accu is niet te vergelijken met een loodzuur accu waardoor een accu ook andere vormen kan krijgen. Een lithium-ion accu is vaak kleiner van formaat en heeft een aanzienlijk lager eigen gewicht. Daarnaast kan deze accu tussentijds worden bijgeladen zonder dat dit ten koste gaat van het aantal laadcycli. Het laden gaat met een hoger vermogen waardoor je in korte tijd, bijvoorbeeld in een koffie- of lunchpauze, de accu een heel eind kunt opladen. Een lithium-ion accu telt daarbij meer laadcycli dan een loodzuur accu. Deze accu gaat dan ook 2 tot 5 keer langer mee dan een loodzuur accu.

Kostenverschil tussen loodzuur en lithium-ion accu’s

De aanschafkosten voor lithium-ion accu’s zijn op dit moment hoger dan die voor loodzuur. Zowel bij loodzuur als lithium-ion accu’s werken wij samen met gespecialiseerde partners. Lithium-ion accu’s bevatten duurder grondstoffen en opbouw waardoor dit leidt tot een hogere prijs. De loodzuur accu is een goede keuze wanneer u gaat voor kostenbesparing én u weet hoe u een accu moet onderhouden. Wil je helemaal geen onderhoud meer hebben en ben je bereid hogere initiële kosten te hebben? Ga dan voor een lithium-ion accu zodat je altijd tussentijds kunt opladen.34

Wij gaan de uitdaging aan om élke vloer in Nederland en België brandschoon te krijgen. Wij onderscheiden ons door veeg- en schrobmachines aan te bieden voor de scherpste prijs tegen de beste kwaliteit en de allerbeste service.
Copyright © 2023. Metech